Home

Entenem que el periodisme no és mai neutral. Des de Fora de Quadre creiem que el periodisme ha de contribuir clarament a la defensa i el foment dels Drets Humans.

Volem fer un periodisme a favor d’uns Drets Humans entesos en un sentit ampli,  que acull els Drets de primera generació (els contemplats a la Declaració Universal dels DDHH), els de segona generació (els DESC) però també i molt especialment els “drets de la solidaritat o de tercera generació”, els drets que van més enllà de l’individu, els drets col.lectius, que poden ser entesos com respostes globals a problemes globals.

  • ‘TCHINDAS’ Sensibilització a joves sobre les identitats de gènere i l’Àfrica
  • PRINCESA 49 Documental en pre-producció sobre la transformació d’un antic edifici del Born cedit a la cooperativa d’habitatge Sostre Cívic, a través de la vida dels seus nous habitants.
  • GOTEO SOBRE CÀNCER DE PULMÓ Fora de Quadre ha filmat el vídeo d’aquesta campanya de micromecenatge per recaptar fons per a l’investigació en càncer de pulmó.
  • PAULA CADA 15 DIES Projecte de documental que narra la relació entre un pare i una filla que està entrant a l’adolescència. Una relació marcada per la separació dels pares i pel fet que el pare sigui sordcec.
  • RECOOPERANT Projecte de documental sobre empreses en crisis recuperades pels seus treballadors i reconvertides en cooperatives.
  • DADAAB Documental sobre el camp de refugiats més gran del món, situat a Kènia. Emès a televisió de Catalunya el setembre de 2012.
  • QUAN VAIG ARRIBAR És un documental que mostra els punts en comú que comparteixen els protagonistes de les dues onades migratòries que han modificat la fisonomia de la ciutat de Barcelona.
  • CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS DE LLEIDA Amb el cicle volem incidir en l’apropament als drets humans a través de documentals que denuncien casos reals en què són vulnerats, així com sensibilitzar sobre la necessitat del seu respecte i protecció. Coordinat per Fora de Quadre durant 7 edicions.

MEMÒRIA HISTÒRICA

Entre els drets de la solidaritat als quals fèiem referència trobem: el dret al desenvolupament, al medi ambient, a l’autodeterminació dels pobles, a la pau, etc. En aquest sentit, l’enumeració dels drets que es poden considerar com de tercera generació és molt ampli. Des de Fora de Quadre apostem per la memòria històrica com a dret col.lectiu d’un poble a conèixer la seva pròpia història.

  • VINYETES PER A UNA HISTÒRIA NEGRA El documental mostra la faceta més desconeguda de personatges com Zipi i Zape , Doña Urraca  i Las hermanas Gilda (Editorial Bruguera), i  retrata una època de repressió i penúries econòmiques. Emès a BTV.

Els Drets Humans de primera generació (civils i polítics) prioritzen o consideren a la persona com titular d’aquests drets i llibertats. S’estableix doncs una titularitat individual. Totes les persones tenen aquests drets pel simple fet d’haver nascut (Declaració Universal dels DDHH).  Els drets econòmics, socials i culturals (els DESC) emmarquen a l’individu en un context social, cultural i econòmic que no és tingut en compte pels drets civils i polítics. Igual que els drets civils i polítics, la titularitat dels DESC també és individual.

Finalment, els drets de la solidaritat, també coneguts com drets col·lectius, dels pobles o de tercera generació, a diferència dels drets civils i polítics i dels DESC, es caracteritzen per ésser de titularitat col·lectiva, per enaltir el valor de la solidaritat i perquè no estan recollits en legislacions internacionals com un bloc diferenciat.

D’aquesta forma, no existeix un Pacte Internacional dels Drets Col·lectius o de tercera generació equivalent al Pacte Internacional dels Drets Polítics i Socials, o al Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals. L’al·lusió a aquest tipus de drets es pot trobar en diferents declaracions, pactes, etc, que pertoquen als drets de primera i segona generació. Des de Fora de Quadre fem referència a aquest tercer tipus de Drets en els projectes que realitzem.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s